Un projecte que uneix Educació i Desenvolupament Sostenible
El projecte CO+RESPONSABILITAT parteix d'un principi clau que és la implicació compartida i participativa de tots els actors en l'acció educativa per desenvolupar una veritable acció transformativa.
​
El nou currículum d’Educació Bàsica planteja sis vectors d'actuació que són línies d'actuació transversal i que orienten l'educació del nou ciutadà des d'una visió holística, participativa i crítica. 5è vector: Ciutadania democràtica i consciència global
La vessant comunitari i l'entorn, té molta importància per cercar una transformació sostenible, digitalitzada, més equitativa, més verda, més feminista, més cohesionada, sense desigualtats socioeconòmiques i més democràtica.
Justificació del projecte
El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per aldesenvolupament sostenible, un full de ruta amb 17 objectius de desenvolupament sostenible(ODS) i 169 fites a assolir en l’horitzó de l’any 2030 (ONU, 2015)
• Els centres educatius es converteixen en un ecosistema ideal per desenvolupar les competències delsfuturs ciutadans d'un món més sostenible i just. La UNESCO (2017) assenyala que des dels primerscursos l'alumnat ha de desenvolupar processos d'aprenentatge des del vessant cognitiu, facilitant elconeixement i habilitats de pensament necessàries per a una bona comprensió dels ODS.
• Cal treballar les competències que els orientin cap a la sostenibilitat i que, alhora, els capaciti per formarfuturs ciutadans en principis sobre el desenvolupament sostenible (Ull Solís, 2014; Murga-Menoyo, 2015;Novo & Murga-Menoyo, 2015).
• Autors com Gonzalo Muñoz et al., (2017), López et al. (2016), Moreno Yus & Bolarín Martínez (2015), Sáenz-Rico et al. (2015) i Naushen et al. (2020) afirmen que l'Educació Superior, i més concretament la formació inicial de mestres, és un factor clau per assegurar els processos formatius dels futurs ciutadans que podran incorporar una mirada holística i crítica de les problemàtiques ambientals.
• El projecte CO-RESPONSABILITY és una oportunitat per avançar en el coneixement, la recerca i en els processos d'ensenyament-aprenentatge de la formació inicial de mestres, des d'una visió holística itransformadora del context proper (Bascopé et al., 2019).
Preguntes d'investigació
?
• Quines competències assoleixen en la formació inicial els futurs docents per tal de desenvolupar, en la seva pràctica professional, els reptes que implica un currículum sostenible?
• Com s'està atenent a aquestes qüestions en la formació universitària dels futurs docents?
• Quines estratègies es poden portar a terme per activar comportaments conseqüents entre els futurs docents amb l'enfocament de desenvolupament sostenible?
Els nostres objectius
01
Objectiu
Analitzar el desenvolupament competencial que en la formació inicial dels docents es realitza sobre l'EDS.
03
Objectiu
Dissenyar i implementar un pla d'inducció i transformació de la pràctica docent centrades en el desenvolupament sostenible, que generi pensamentcrític, autoreflexió i canvis d'actuació (CO+RESPONSABILITAT).
05
Objectiu
Establir estratègies de consolidació i disseminació del projecte entre els centres educatius i en la formació inicial docent.
02
Objectiu
Diagnosticar les competències sobre sostenibilitat entre el futur professorat.
04
Objectiu
Avaluar, a partir d'evidències, l'impacte del projecte en el desenvolupament competencial i canvis d'actituds entre els docents i l'alumnat.
Fases del projecte
El projecte es divideix en 4 fases que conformen la metodologia de treball
FASE 1: DIAGNOSI
En aquesta primera fase es farà un anàlisi dels plans d'estudi en el marc de la formació inicial dels docents per determinar com s'està enfocant els temes d’aplicació de l'EDS.
FASE 3: SEGUIMENT I AVALUACIÓ
Durat la implementació del Projecte CO+Responsabilitat s'avaluaran els progressos i es farà els ajustaments necessaris.
FASE 2: DISSENY I IMPLEMENTACIÓ
En el disseny i implementació es partirà d'una:
a) Reflexió sobre l'entorn immediat per incidir en la seva transformació amb una identificació de reptes, anàlisi les causes i conseqüències i plantejament de solucions (Àgores, amb la participació de tots els actors educatius) . b) Aplicar estratègies de gammificació amb l'ús ecològic de la tecnologia (disseny i aplicació on els estudiants de les facultats d'educació tindran un paper de mediadors/impulsor).
c) Implementació de possibles prototips que incideixin a
l'entorn. S'ha d'anar més enllà de les paraules i passar a l’acció en el mateix context.
FASE 4: DISEMINACIÓ I DIFUSIÓ DEL PROJECTE
Els resultats del projecte permetran donar difusió i divulgació científica a la comunitat educativa i tota la societat, amb l'objectiu de poder emplaçar a altres agents educatius a treballar en les mateixes línies.